HAYAT spaja ljude i ideje

Vila Šeherezada – dizajnerska kuća

DIZAJNERSKE KUĆE, REDIZAJN INTERIJERA

Vila Šeherezada – dizajnerska kuća

Transformacija montažne kuće u vilu

Iznimno kompleksan zadatak i zahtijevan projekt, koji je postepenim napredovanjem postajao sve više „filozofija života”. Zbog odabira materijala, glamuroznosti i asocijacije na ekskluzivne vile, interno ga nazivamo VILA ŠEHERZADA

Vlasnici kuće -osobe sa posebnim potrebama su se odlučili za montažnu kuću.Moja vizija interijera, zahtijevala je promjenu arhitektonskog idejnog rješenja,otvaranjem prostora , rušenjem nosivih zidova dnevnog boravka, kao i pregradnih zidova radi otvorenog rješenja kuhinje .Na katu je glavna intervencija bila u spavaćem dijelu, odnosno prilagodba za velike kupaonice .Projekt je sa vlasnicima još dugo dorađivan , usklađivan i konačno uz sve idejne izmjene kao takav prihvaćen, razrađen od strane izvođača. U finalu, kuća se sastoji od prizemlja i kata sa otvorenom galerijom .

Prizemlje

se sastoji od ulaznog dijela i dodatnog hodnika, kojim se odvija komunikacija za kat : liftom -platformom koji ima otvorene vizure na vanjski dio ulazne nadstrešnice sa zelenim vrtom i stepenicama, kao i ulaz u dnevni boravak i garažu.

Budući da je komunikacijski hodnik dug i uzak pretvoren je u umjetničku galeriju. Dominiraju niše sa instalacijama i skulpturom čovjeka koji pomiče zidove i trga lance.

Jedinstvenu cjelinu čine : dnevni boravak , kuhinja, blagovaonica i radna soba, sa sobom za opuštanje/damska soba.

Radnu i damsku sobu odvaja veliki akvarij sa morskim ribama , koji se vidi iz svakog dijela stana i kao takav čini prostor efektnim i egzotičnim.

Prostor je dizajnerski jedinstven , odabirom materijala povezan koloristički i stilski, a svaka cjelina ima svoju funkciju koja se nesmetano odvija.

Kat kuće

Izlaskom iz lifta na katu stupa se na galeriju sa koje se pruža pogled na cijeli dnevni boravak , blagovaonicu i kuhinju. Galerija ima ogradu od prozirnog stakla dužine 10 m,koja je nevidljiva i čini jedinstvenim prostor prizemlja i kata. Na katu su smješteni teretana sa pratećom kupaonicom, wc , i odvojeni privatni dio, spavaća soba sa garderobom. Kupaonica prilagođena posebnim potrebama stanarima, a čine je tuš kada, velika kada i lavabo, koji je ručno rađen po nacrtu arhitektice u izvedbi izvrsnog keramičara.
Kroz klizna staklena vrata, u koje je integrirana čipka ulazi se u privatni dio saune i turske kupelji sa ležajima za odmor.
Iz spavaće sobe i kupaonice se izlazi na balkon, koji je od vanjskog svijeta odvojen zidom od umjetnog bršljana i tendom, tako da klijenti u svom objektu imaju potpunu intimu.
Glavna karakteristika gradnje ove kuće i uređenja interijera je stalna promjena u svakom segmentu, i nevjerojatna sinergija između vlasnika i mene kao arhitektice i dizajnerice interijera, pa smo cijeli interijer rješavali sa lakoćom i obostranim zadovoljstvom .

Svaki novi građevinski korak, tražio je interijersku intervenciju i novu ideju. Puno interijerskih elemenata bio je rezultat naknadnih intervencija i stalne prilagodbe izvedbenom građevinskom stanju na objektu.
Najbolji primjer za to su niše u ulaznom hodniku, koje su nastale nakon postavljanja instalacijskih cijevi. Sa dodatnom rasvjetom, zlatnim lancima, instalacijama, skulpturom uski dugi hodnik smo pretvorili u efektnu umjetničku galeriju.

Dekoracije

Izuzev dizajniranja standardnih cjelina interijera i namještaja koji se radio po mjeri i po nacrtima arhitektice, posebna se pažnja posvetila dekoraciji, koja je simbolizirala filozofiju života.
Dekoracija je autorsko djelo arhitektice. Vila Šeherzada je zahtijevala autentičan tretman i u tom pogledu.
Skulptura čovjeka naziv HAYAT (život), koji izlazi iz zida i trga lance je simbol života i isprepletenih sudbina vlasnika i arhitektice .
Veliki bijeli zid u dnevnom boravku dugo je tražio adekvatno rješenje i došlo je nakon što su se sudbina poigrala i životom arhitektice u toku izvođenja radova na kući.
Pomiješale su se životne karte i nastalo je djelo POVEZANOST DUŠA, instalacija po ideji arhitektice i izvedbi investitora. Zid dekorira umjetnički prikaz života kroz rastuća ogledala , prekid okvira života i staklene suze, koje nakon svega padaju po zidu, odnosno ostatku života.
Zelenilo dominira interijerom , gdje se na galeriji multiplicira na zidu koji je cijeli u sivom ogledalu , tako da se kubus uskog dugog dnevnog boravka proširuje i pojačava dojam umjetničke galerije.
Posebna pažnja je posvećena rasvjeti, odnosno izradi lustera. Originalna ideja arhitektice nastala spajanjem 3 standardna lustera u jedan. Luster dužine 360 cm ne opterećujuće prostor, elegantan i efektan je, uklapa se u zadani prostor otvorenog dnevnog boravka i galerije.

Dosljedno, sve prostorije su povezane koloristički, materijalima, dekoracijama, a osnovni zadatak prilagodbe osobama sa posebnim potrebama je u potpunosti zadovoljen. Kako u eksterijeru, tako i u interijeru.

O MENI SU PISALI :
1. Portal WEBGRADNJA.hr
– S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu!
2. Portal  DOM NA KVADRAT– Vrata svog doma otvorila nam je Sandra Paović
3. Portal LIVING.VECERNJI.hr – Naša stolnotenisačica živi u montažnoj kući kakvu još niste vidjeli! Jednostavno je fantastična.
4. Dom2 – TV emisija  – Zavirite u unutrašnjost doma naše stolnotenisačice Sandre Paović

IZ MEDIJA
  • Adaptacija stana u potkrovlju