Simfonija starogradskog potkrovlja

Adaptacija stana u potkrovlju

REDIZAJN INTERIJERA, UREĐENJE STANOVA

Adaptacija stana u potkrovlju

Interijer okupan vanjskim svijetlom

Mala priča o stanu…

Radi se o klasičnom starogradskom potkrovlju , gdje su tlocrtne kosine maksimalno neiskorištene uz nedovoljno svijetla.

Nakon par osnovnih idejnih prijedloga , kojima je bio cilj zadovoljiti investitorove zahtjeve , temeljem tehničkih zahtjeva prostora , instalacija , nosivih zidova trebalo je napraviti maksimalno udoban prostor za četveročlanu obitelj.

Kod adaptacije prostora najvažnije je dobro ,funkcionalno arhitektonsko rješenje, koje je, u ovom slučaju , sa svakom novom fazom građevinskih radova doživljavalo preinake, na opće zadovoljstvo investitora. U konačnici nas je dovelo do željnog cilja.

Zajednički cilj nam je bio : postići idealno funkcionalan prostor u zadanim uvjetima.

Osnovna ideja je bila da svo vanjsko svijetlo bude dio interijera, ma koliko neki prozori bili mali i naizgled nebitni, pokazali su se veoma korisnim i efektnim.

Zajednički prostor , ulaznog dijela , blagovaonice , kuhinje u slovo „Z“ , dnevnog boravka i radnog mjesta , sa interpoliranim stepenicama za potkrovlje je prostor učinio prozračnim , prostranim, efektnim i modernim. Naravno, uz sve građevinske i statičke zahvate.

Uspjeli smo čak napraviti i zasebnu ostavu/garderobu cijelom visinom prostora.

Kupaonica: kosine koje su bile neiskorištene su ispunjene elementima iza kojih se kriju mašina za veš , sušilica, ormari. Moderna varijanta sa staklom u crnom okviru koja prati radijatore i ostale dijelove u stanu pipe ,umivaonik… Zbog nedostatka mjesta za bide , pored wc školjke je instaliran tuš isto u crnoj boji. Zbog nedovoljne visine za standardan gabarita vodokotlić , ugrađen je specijalni manji sa tipkom odozgo. Tuš kabina sa nišama i starinskim pločicama se idealno uklapa u cijeli interijer.

Dječje sobe su minimalne i max. funkcionalne – jer je način funkcioniranja obitelji, na žalost davno zaboravljen. Stoga je stvoren zajednički , kreativan , umjetnički centralni prostor, za zajedničko okupljanje na mnogobrojnim mjestima u prizemlju uključujući i stepenice sa proširenim prvim podestom, koji služi za dodatno sjedenje.

Kuhinja je u obliku „Z „ pratila je prostor instalacije kao i postojeće grede koje su sve sakrivene u elementima, uključujući i bojler. Mašina za suđe je morala biti dislocirana instalacijski od sudopera, što se pokazalo veoma funkcionalnim u upotrebi.

Masivni drveni šank koji povezuje kuhinju sa dnevnim boravkom i nosivim zidom punim dimnjaka , koji je ostavljen u prirodnoj opeci cijelom prostoru, daje davno zaboravljenu toplinu doma. Citiram vlasnicu da je zid „olovnu energija koja ne dozvoljava odlazak, jednom kad se zavalite u bilo koje odabrano mjesto za sjedenje i uživanje.

Do samog kraja uređenja „koketirali” smo sa mogućnosti ostavljanja postojeće kalijeve peći , ili ugradnje nove, moderne, ali to mjesto je na kraju popunjeno sa pijaninom , na ogromno zadovoljstvo najmlađeg člana kao i cijele obitelji. Tako da bi se jednim imenom ovaj stan mogao nazvati – simfonija prostora.

Nosivi zid od opeke u dijelu dnevnog boraka ulazi u prostor tavana , tako da smo dobili razigranost vertikalnog prostora, kao i direktnu i indirektnu rasvjetu.

Veliki masivni drveni stol za blagovaonicu je dopunjen tapeciranom klupom zbog uštede prostora. Dupliciraju ga ogledala na zidu i ormaru, što prostor čini znatno većim.

Efektno radno mijesto između 2 nosive grede funkcionalno je i sastavni dio dnevnog boravka , što je bio osnovni zahtjev investitora, kako bi mogao sudjelovati svim događanjima svoje divne kreativne, povezane obitelji.

Sve grede u stanu su izbjeljene,tako da ne opterećuju prostor, pa su gotovo nevidljivo efektne.

Potkrovlje je bio poseban iscrpljujući zahvat, koji je sa iznimno kvalitetnim majstorima i materijalima ,odolio čak i potresu i predstavlja roditeljsku oazu.

Predstavlja jednu cjelinu sa svim potrebnim sadržajima, za dnevno i noćno obitavanje.

Sa povećanjem postojećih prozora između greda ,načina otvaranja ,spuštanja sjenila po potrebi ili gledanje zvijezda pri vedrom nebu, zaista smo uspjeli napraviti oazu u intimi zajedničkog života .

Veoma je zanimljiv odabir rasvjete po gredama u potkrovlju , koji dodatno naglašava zid u opeci.

Interijerski je to – jedan prostor , sa stilskom kadom, pločicama na zidu džungla uzorka, koje unose potrebno zelenilo, i toplinu, a vizualno skraćuju dugi prostor.

Zbog nedostatka potrebne visine, krevet napravljen od fosni i spretno je i efektno rješenje , vizualno i funkcionalno odlično.

Svi sadržaji, omogućavaju ovoj divnoj obitelji da maksimalno uživa u svom stanu.

IZ MEDIJA
  • Redizajn stana u Rijeci
  • Vila Šeherezada – dizajnerska kuća