Dizajn sa potpisom
Dizajnerski stanovi

Uređenje stanova

Dizajnerski stanovi

Kako sam dizajnirala montažnu kuću

S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu

Slika 1: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu

Predivna montažna kuća od 270 m2 smjestila se na Jarun. Kuća je u potpunosti projektirana i prilagođena željama investitora koji su od samog početka znali i imali ideju kako će njihova kuća iz snova izgledati.

Montažna kuća kao prvi izbor

Stan koji je bio neprilagođen njima i njihovim potrebama zamijenili su montažnom kućom koja im je bila prvi izbor. “O klasičnoj gradnji nismo ni razmišljali, već smo odmah znali da ćemo ići na montažnu gradnju. Od svih firmi Domusplus nam se učinio najboljim i najprofesionalnijim. Kvaliteta materijala nas je odmah privukla.”

Ističu kako je brzina jedna velika prednost takvog oblika gradnje jer je njihova katnica u samo 24 sata bila pod krovom.

Pogledajte video postavljanja zidova!

“Domus nas je odveo i u tvornicu gdje nastaju kuće. To nam je bio jako zanimljivo jer je na svim panelima pisalo naše ime i prezime, a vidjeli smo gotove zidove.” Kao pozitivne strane montažne kuće istaknuli su i kvalitetnu izolaciju, kao i samu gradnju. “Otpornost na potres, vlaga ne postoji, a toplina kuće je oko 25 stupnjeva u ovo doba godine.”

Kažu kako je ovo zasigurno budućnost gradnje jer je život u montažnoj kući puno ugodniji i zdraviji. “Kuća kao da diše, ljeti smo imali osjećaj kao da smo cijelo vrijeme na otvorenom.”

Slika 2: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu
Sportašica i zlatna paraolimpijka Sandra Paović i suprug Daniel Lazov

Izazovi prilikom gradnje

Domusplus je kuću radio u visokoj roh bau razini s dodatnom opcijom finalizacije elektroinstalacija. Nakon postavljenih temelja, za visoku roh bau razinu bilo je potrebno oko dva mjeseca. Vlasnici su u kuću uselili nakon godinu dana od početka gradnje na što kažu da je izuzetno brzo s obzirom na veličinu kuće i veliki broj detalja.

Napominju kako su bili prisutni tijekom cijelog procesa gradnje upravo zbog veličine i zahtjevnosti objekta. “Najbitnije nam je bilo da izbjegnemo stepenice ispred ili iza kuće, htjeli smo ravne linije. Na prvu je bilo otežano napraviti takvu konstrukciju zbog izolacija, ali Domus je našao rješenje.”

Zbog velikog otvorenog prostora i galerije Domusplus je naručio posebnu gredu iz Austrije kako bi investitori dobili ono što su zaželjeli. Greda je skrivena na vrlo kreativan način, unutar kuhinjskog otoka i ogledala.

Slika 3: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu

Investitori su najprije planirali graditi prizemnicu, no kako parcela nije bila dovoljno velika odlučeno je da se gradi katnica. Tu je nastao poseban izazov jer su zbog komfora i bolje kvalitete življenja obavezno htjeli ugraditi lift. Trebalo je osmisliti konstrukciju i zajedno s Domusplusom pronašli su najbolje rješenje – platformu koja ima svoju samostojeću konstrukciju (to je ujedno i vozno okno).

Platforma se koristi za sve etaže kuće i ne samo da je visoko funkcionalna, već su investitori pazili i na estetiku te su tražili panoramu sa staklima tako da se od prizemlja do kata vidi zeleni krov smješten unutar kuće.

Slika 4: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu

Platforma je zanimljivo rješenje za kuće i vrlo korisna ne samo za osobe s invaliditetom, već i za sve one koji su starije životne dobi.

Kvalitetu života diže i SMART sistem koji je spojen na cijelu kuću, od rasvjete, grijanja i hlađenja, do žaluzina, pergole, bazena…

Vlasnici se šale kako su kuću testirali i na potres jer su se uselili večer prije velikog potresa u ožujku. “Jako se treslo pa nismo znali što nas čeka na prvom katu, ali ništa se nije pomaknulo!” Kažu kako se niti jedna knjiga ili pehar nije ni pomaknuo te kako je ovo bio vrhunski test za kuću.

Slika 5: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu

Luksuz, elegancija, jednostavne i čiste linije

Interijer kuće odiše luksuzom. Uređenje su planirali oko tri do četiri godine, a veliku ulogu imala je i arhitektica Gordana Đerić koja je sudjelovala u ovom jedinstvenom projektu.

“Kada smo uopće počeli razmišljati o vlastitoj kući, krenuli smo na razne sajmove. Obišli smo ih skoro sve! Skupljali smo ideje, zapisivali i slikali.” U prizemlju, wow efekt htjeli su stvoriti kuhinjom, blagovaonicom i boravkom, dok su na katu taj efekt stvorili kupaonicom. Napominju kako je u tom procesu najbitnije poznavati sebe: “Nakon silnog istraživanja i obilaska sajmova, znali smo što želimo, ali isto tako htjeli smo jednostavne materijale za održavanje.”

Slika 6: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu
Kupaonsku pipu moguće je oprati u mašini

Organizacija prostora

U hodniku prevladavaju bijela boja i ogledala, stoga žuti prostor za sjedenje je upečatljiv i odlično uklopljen. Iza ogledala je skriven otvor koji je povezan s vešerajem pa se odjeća može spustiti putem cijevi s gornjeg kata sve do vešeraja.

Slika 7: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu

Veliki open space prostor u prizemlju zasigurno mami sve poglede. Predivne zlatne boje u kuhinji, kuhinjski stol rađen po mjeri, prostrani boravak te radna soba koja je prepuna knjiga, a u koju se smjestio i atraktivni akvarij. Visoki strop s velikim prozorima omogućio je puno svjetlosti zbog čega investitori navode da mogu provesti cijeli dan u kući, a da pritom uopće nemaju osjećaj da su boravili u zatvorenom prostoru.

Slika 8: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu

Na katu se nalazi spavaća soba koja je povezana s kupaonicom te wellnessom, kao i teretana s prostorom za fizioterapeuta koju vlasnici često koriste.

Pažnju plijeni terasa na kojoj je omogućena maksimalna privatnost zahvaljujući ogradi od umjetnog bršljana koja je stvorila lijep vizualni efekt.

Slika 9: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu

Prilikom planiranja doma investitori su dosta pažnje uložili i u projekt hortikulture i na nekoliko mjesta unutar kuće nalaze se predivne zelene oaze koje kuću čine još ugodnijom za boravak.

Slika 10: S montažnom gradnjom sve je moguće: Pogledajte moderan dom na Jarunu

Liftom se moguće spustiti u “podrum”, u kojem se nalazi vešeraj, dvorana za stolni tenis, ali i mali zasebni stan s vlastitom kuhinjom i kupaonicom u kojoj borave gosti.

Vlasnici kažu kako se puno majstora koji su prošli kroz kuću prvi put susrelo sa stvarima koje do sada nisu ni radili. Često su čuli riječ “ne može”, ali nisu odustajali od svojih želja, dali su kako kažu 110 posto sebe u projekt i zato danas imaju dom koji je potpuno prilagođen njihovim potrebama. Sve je rađeno po mjeri, pazilo se i na najmanji detalj i birali su isključivo materijale koji su jednostavni za održavanje.

Eksterijer je također vrlo lijepo uređen. Na dvorištu su smješteni bazen i ljetna kuhinja.

DIZAJN INTERIJERA pogledajte ovdje!

Članak preuzet sa Webgradnja.hr
Pogledaj članak na webgradnja.hr

 

Comments are closed.